Indicaties

Overgewicht/obesitas
Ondergewicht/ongewenst gewichtsverlies/ondervoeding
Voedingsproblematiek bij kinderen
Diabetes type 1 of 2- low carb, koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt dieet
Hypoglykemie
Hypertensie
Te hoog cholesterol
Prikkelbare darmsyndroom/ FODMAP dieet
Allergieën en voedselintoleranties
Coeliakie
Eetstoornissen en emotie eten
Kanker/oncologie
Artrose
Reuma/reumatoïde artritis
Colitis Ulcerosa
Maagzweer
Crohn
Anemie/Bloedarmoede
Sportvoedingsadvies
Voeding bij zwangerschap en borstvoeding
Afvallen na de zwangerschap met of zonder borstvoeding

We kunnen u aan huis bezoeken of (video)bellen als u niet in staat bent om naar de praktijk te komen.

 

Overgewicht/obesitas

Veel mensen zijn te zwaar, momenteel geldt dat voor de helft van Nederland. Dat dit niet zonder risico is kunt u zich waarschijnlijk wel voorstellen, maar wat betekent het nu echt?

Van obesitas is sprake bij een BMI boven de 30, morbide obesitas is bij BMI boven de 35 en overgewicht heeft u met een BMI tussen de 25 en 30. Een gezonde BMI ligt tussen de 18,5 en 25, hierbij zijn de risico’s voor het ontwikkelen van welvaartsziekten lager. Bekende welvaartsziekten zijn diabetes type 2/ DM 2, hypertensie/hoge bloeddruk en een hoog cholesterol. Ook bepaalde kankersoorten en gewrichtsproblemen kunnen vaker voorkomen bij een hoog BMI.

In de hectische periode van de Corona/Covid-19 is gebleken dat met name een hoog buikvet gehalte, ook wel visceraal buikvet genoemd, een gevaarlijk risico is voor de afloop van een Corona infectie. De cellen in de buikholte rondom de organen geven constant ontstekingscellen vrij die door uw lichaam bestreden moeten worden. Daardoor kan uw lichaam een extra infectie die zo heftig is zoals Covid er eigenlijk niet bij hebben en verliest het eerder de strijd.

Omdat BMI niet alles zegt werken wij ook met metingen van buikomtrek, spiermassa en vetpercentage.

Een dieet werkt niet! Als u al diversie diëten hebt geprobeerd, weet u waarschijnlijk ook al dat dat niet werkt. Wij werken daarom met leefstijlverbetering zodat u het op lange termijn gaat volhouden en het resultaat vast kunt houden. Wij geloven in persoonlijke begeleiding omdat elk leven weer anders is. Wij houden met alle factoren rekening die van invloed zijn op uw gewicht. Daarom is voedingsadvies op maat en coaching nodig.

Wij passen ons aan de cliënt aan! We zijn flexibel met afspraken maken (wij werken ook in de avond) en wij kunnen u online begeleiden door te videobellen. Ook is telefonisch advies mogelijk. Bekijk hier onze challenges.

 

Ondergewicht/ongewenst gewichtsverlies/ondervoeding

Ondergewicht of ondervoeding kan veroorzaakt zijn door ongewenst gewichtsverlies. Het kan komen door ziekte, denk bijvoorbeeld aan een te snelle schildklier, kauw- of slikproblemen, cachexie bij kanker of eetproblematiek zoals een eetstoornis. Soms komt ondervoeding door stress maar soms is er geen duidelijke oorzaak. Belangrijk is om hierbij te kijken wat u tekortkomt aan voedingstoffen en hoe we dat stap voor stap kunnen verbeteren. We proberen dit op te lossen met een eetpatroon dat bij u past, dus zoveel mogelijk met normale voeding. Maar soms kan het nodig zijn drinkvoeding voor te schrijven.

Het risico van een te laag gewicht of snelle gewichtsafname is een verminderde weerstand, maar u zou zich ook minder fit of krachtig kunnen voelen.

Wanneer spreekt men van ondervoeding?
Zelfs mensen met overgewicht kunnen ondervoed zijn, hoe vreemd dit ook klinkt.

Bent u onder 65 jaar en in een half jaar 6 kilo gewicht of meer dan 3 kilo in de laatste 3 maanden verloren?
Is uw BMI onder de 20 dan bent u ondervoed, tussen de 20 en 22 is er een groot risico op ondervoeding.
Heeft u minder eetlust of hulp nodig bij het eten dan heeft u ook een groot risico op ondervoeding.

Bent u 65?
Als u 10% of meer afvalt van uw startgewicht, of een BMI onder 18,5 heeft, bent u ondervoed. Als u 5-10% van uw startgewicht afvalt heeft u een risico op ondervoeding.

 

 

Voedingsproblematiek bij kinderen

Eet uw kind te weinig, te eenzijdig, is uw kind te licht of veel te zwaar? Dan kunnen wij u begeleiden om samen stappen te maken die bijdragen aan de gezondheid van uw kind. We hebben veel ervaring met kinderen en wij werken graag spelenderwijs zodat uw kind het ook leuk gaat vinden om anders te eten. Voor meer informatie verwijzen we je graag naar onze Lekker PÛH!!  pagina.

Soms is er een oorzaak dat uw kind minder goed eet, denk aan een intolerantie of allergie, of heeft uw kind een nare ervaring gehad, denk bijvoorbeeld aan sondevoeding, waardoor het eten een echte uitdaging is geworden. Daarvoor hebben we een gespecialiseerde allergiediëtiste in huis. 

 

Diabetes type 1 of 2- low carb, koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt dieet

Bij Diabetes type 1 kunnen we in overleg met arts, internist of diabetesverpleegkundige uw voeding, en met name de koolhydraatinname, goed afstemmen op uw insuline gebruik. We willen voorkomen dat u een hypo krijgt. Het luistert zeker bij Diabetes type 1 erg nauw om de intake van koolhydraten en de eenheden Insuline die ingespoten worden strak in te stellen want anders is het heel moeilijk om gewicht verliezen. Omdat Insuline een anabole werking heeft, kan het ervoor zorgen dat afvallen wat langzamer gaat. Anabole werking wil zeggen dat het helpt om vet op te slaan, precies wat u niet wil als u probeert af te vallen.

Diabetes type 2 kan met een low carb, laag koolhydratendieet, koolhydraatarm dieet of koolhydraatbeperkt dieet als leefstijl zorgen dat uw bloedglucosewaarden verbeteren. Zo keren we samen Diabetes om.

Simpel uitgelegd, als u minder koolhydraten eet, met name minder snelle koolhydraten, zal uw bloedglucose minder schommelen en stabieler zijn. Uw alvleesklier hoeft dan minder Insuline te produceren. Ook zal gewichtsverlies ervoor zorgen dat uw lichaam stabielere bloedglucose houdt, daarnaast heeft voldoende beweging een gunstig effect omdat uw receptoren op uw cellen efficiënter om gaan met de insuline en koolhydraten.

Als u zelf gaat zoeken op deze zoektermen vindt u allerlei sites, facebookpagina’s en forums, toch is het niet verstandig om dit met allerlei recepten die u online vindt zelf te gaan doen. U wilt immers ook een volwaardige gezonde voeding zonder tekorten aan vitamines en mineralen.

Een laag koolhydraten gebruik betekent keuzes maken in wat u wel, soms, of beter helemaal niet kunt eten. Wij begrijpen dat het een uitdaging kan zijn om dit in praktijk te brengen. Minder koolhydraten betekent automatisch een hogere verhouding van meer vet of eiwit in de voeding, maar dat brengt ook risico’s met zich mee, want te veel verzadigd vet kan uw cholesterol verhogen waardoor uw risico op hart- en vaatziekten toeneemt en te veel eiwit kan een belasting vormen voor uw nierfunctie.

Wij begeleiden u om de juiste keuzes te leren maken zodat u er een leefstijl van kunt maken. Wij geven u kennis van basisvoeding mee zodat u weet wat u kunt eten en waarom dit goed voor u is.

Het doel van een voedingsadvies bij Diabetes kan zijn: het minderen van medicijnen of het voorkomen van insuline spuiten. Dat u gewicht verliest kan daaraan bijdragen

Hippocrates zei: “Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”. Dit is met ons concept ‘Keer Diabetes type 2 om’ succesvol gebleken. Bij Diabetes heeft u meestal recht op vergoeding vanuit uw basisverzekering of vanuit de zorggroep van uw huisartsenpraktijk. We kunnen u ook online begeleiden met deze voedingsadviezen.

Indicaties

Hypoglykemie

Hypoglykemie is een iets minder bekende aandoening waarbij de bloedglucose te laag wordt, u kunt dan gaan trillen, zweten, hartkloppingen krijgen, slap voelen en zelfs flauwvallen. Er kan een medische oorzaak zijn voor deze klachten, bespreek dit daarom altijd met uw huisarts. Vaak kunt u met juiste productkeuzes en regelmaat in uw voedingspatroon deze klachten verbeteren.

 

Hypertensie

Van hoge bloeddruk merkt u niet altijd iets, vaak is het een sluipende aandoening en komen mensen er toevallig achter dat hun bloeddruk te hoog is.

Een te hoge bloeddruk is een bloeddruk gemeten in rust die hoger is dan 140/ 90 Mm/Hg, de diagnose wordt door uw huisarts of cardioloog vastgesteld na meerdere metingen. De bloeddruk kan ook verhoogd zijn door stress. De grenswaarde van een te hoge bloeddruk wordt hoger naarmate u ouder wordt.

Bloeddruk kan ervoor zorgen dat er te veel druk op de aders staat, dit kan schade veroorzaken aan uw vaten, nieren of ogen. Bij een zwakke plek kunt u dan een bloeding krijgen, denk bijvoorbeeld aan een TIA, herseninfarct of hersenbloeding. Om uw bloeddruk te verlagen kunnen we aan uw leefstijl werken door gewicht te verliezen, meer te bewegen, te stoppen met roken en stress te reguleren en te kijken naar uw inname van cafeïne, natrium zout en andere voedingstoffen. Uiteraard kan er ook een erfelijke factor spelen.

Graag helpen wij u hierbij en er is vaak vergoeding mogelijk via de huisarts of uw zorgverzekeraar. Een doel kan zijn om minder of uiteindelijk geen medicatie meer te hoarterioscleroseven gebruiken.

 

Te hoog cholesterol

Een te hoog cholesterol (arterioscleros) kan zorgen voor aderverkalking en vernauwing van uw vaten. Door de vernauwing kan soms minder bloed stromen naar vitale lichaamsdelen of er kan een propje losschieten wat voor een verstopping in de bloedvaten zorgt in uw been, longen, hart, halsslagaders of hersenen.

Een totaalcholesterol van boven de 5 is zorgwekkend en met name het LDL maar ook triglyceriden mogen niet te hoog zijn. De diagnose wordt gesteld door uw huisarts of specialist.

Met voeding- en leefstijl adviezen kunt u uw cholesterol vaak verbeteren. Door gebruik van de juiste vetten, het vermijden van verzadigd vet en snelle suikers en daarnaast meer te bewegen, kunt u een betere balans tussen uw HDL en LDL ontwikkelen en ook het totaal cholesterol verlagen. Ook kan een hoog cholesterol door familiaire aanleg komen, uw lever maakt dan te veel cholesterol aan.

Graag helpen wij u bij het verlagen van uw cholesterol door het verbeteren van leefstijl en u inzicht te geven in welke producten u het beste kunt gebruiken. Vaak is er vergoeding mogelijk via de huisarts of uw zorgverzekeraar. Een doel kan zijn om minder of uiteindelijk geen medicatie meer te hoeven gebruiken.

 

Prikkelbare darmsyndroom/Fodmap dieet

Prikkelbare darmen zijn erg vervelend en vaak vertellen cliënten dat ze erg belemmerd zijn in hun functioneren door buikkrampen, gasvorming/scheetjes, flatulentie en diarree. Ze zijn hierdoor onzeker en gaan sociale gelegenheden vermijden.
Door inzicht te krijgen in welke producten jouw darmen prikkelen, kan voeding jouw medicijn zijn.
Het is de eerste weken een vrij intensief traject, maar na een paar weken heb je een duidelijke persoonlijke richtlijn wat voor jouw darmen wel werkt.

Het FODMAP dieet is gebaseerd op het elimineren en daarna herintroduceren van producten. Het is erg persoonlijk want elk lijf is anders. FODMAP staat voor Fermenteerbare Oliga-, Di, Monosachariden (soorten suikers) en Polyolen, die weer verdeeld kunnen worden in productgroepen.

Veel mensen hebben na ongeveer 2 á 3 maanden een nieuwe leefstijl en zijn dan zo goed als klachtenvrij.

Je hoeft dus niet te aanvaarden dat je met je klachten moet leren leven, maar je kunt ermee aan de slag en klachtenvrij worden na enige investering.

 

Allergieën en voedselintoleranties

Mariska Winckler: “Omdat mijn oudste zoon een koemelk-, noten- en pinda allergie heeft is mijn interesse gewekt voor dit specialistische deel van ons vakgebied. Ik heb de specialisatie allergie diëtist gevolgd en vind het een enorm leuke uitdaging om deze puzzel op te lossen met ouders en kinderen.

Wist je dat een allergie op iedere leeftijd kan ontstaan?
De ernst van de klachten van een voedselallergie kunnen sterk uiteenlopen, van eczeem tot darmklachten, galbulten met jeuk tot zelfs een anafylactische reactie waarbij iemand in shock raakt, en luchtwegen en tong kunnen opzwellen. In het ergste geval kan (als er geen Epipen wordt toegediend) iemand sterven. Koemelkallergie, tarweallergie, ei-allergie, soja-allergie, vis- of schaaldierallergie, notenallergie, pinda allergie en steenvruchtenallergie zijn allergieën die ik in de praktijk regelmatig zie.”

Bij een intolerantie wordt een voedingstof niet goed verdragen maar daarbij ontstaat geen histamine die een allergische reactie geeft. Een intolerantie heeft te maken met het ontbreken van een enzym zoals lactose bij een lactose-intolerantie.

Het ontwikkelen van een allergie of intolerantie heeft veel impact op het leven van een cliënt en zijn/haar familie en sociale kring. Het effect van een goede begeleiding zorgt voor rust en zekerheid. Ook wil ik als allergie diëtist zorgen voor een uitgebalanceerde voeding, want op het moment dat er producten worden weggelaten ontstaat de kans op tekorten aan vitamines en mineralen.

 

Coeliakie

Glutenintolerantie is een veelvoorkomende darmaandoening, de officiële diagnose kan worden gesteld door het afnemen van een darm biopt in het ziekenhuis. Het vermijden van gluten in voedingsmiddelen is de oplossing maar zo makkelijk is dat in het begin niet.

Eten kan van nature geen gluten bevatten maar er kan wel een ‘kruisbesmetting’ zijn met gluten waardoor er toch klachten ontstaan. Het inzicht krijgen in welke producten u risicoloos kunt nemen, neemt enkele weken in beslag maar uw lichaam beloont u automatisch met minder buikklachten en veel meer energie dankzij een betere opname van voedingsstoffen.

 

Eetstoornissen en emotie eten

Bij een eetstoornis zoals anorexia, boulimia en orthorexia wordt altijd de huisarts en een psycholoog betrokken. Veelvoorkomend is Binge Eating, ongecontroleerd eetgedrag waarbij iemand geen rem heeft en ongekend grote hoeveelheden weg eet.

Emotie eten komt bij veel mensen voor, dankzij het concept ‘Emotie eten de baas’, kunnen we in de basis hierin begeleiden. Het gaat om bewustwording en vervolgens een mindset te creëren zodat anders wordt gegaan met emoties.Maar wat we ook vaak zien is dat mensen te weinig gezonde basisvoeding eten en als dat verbeterd wordt de neiging tot emotie eten al veel minder wordt. In zeer heftige gevallen betrekken we uiteraard de psycholoog zodat die de onderliggende oorzaak ook kan aanpakken.

 

Kanker/oncologie

Bij behandeling voor kanker met bijvoorbeeld chemotherapie kunnen mensen ondervoed raken omdat zij ongewild gewicht verliezen. Juist bij oncologische patiënten is goede voeding en een goede weerstand essentieel om zich door de intensieve behandelingen heen te kunnen slaan.

Bij behandeling van het gebied rondom de mond, keel en slokdarm, maar ook door de bijwerkingen van chemotherapie verliezen patiënten vaak hun eetlust of hebben moeite met het slikken. Ook kan er reuk- en smaakverlies optreden of ernstige misselijkheidsklachten. Al deze problemen rondom de voedingsinname vereisen een andere aanpak, hierbij begeleiden onze diëtistes op maat.

Bij behandeling van hormoongevoelige kankersoorten zoals baarmoeder-, eierstok- en borstkanker, hersentumoren of als er behandeld wordt met dexamethason, zien we vaak ongewenste gewichtstoename. Deze cliënten willen graag op een gezonde manier hun gewicht beheersen en kwijtraken, hiervoor maken we een voedingsplan op maat.

 

Artrose

Slijtage van de gewrichten kan heel belemmerend zijn in het dagelijks leven. Pijn aan knieën, heupen, enkels, handgewrichten zoals duimen, maar ook grote teen, schouders kan allemaal gediagnosticeerd worden door een orthopeed. Als je overgewicht hebt kan met name de artrose in het onderlichaam, door afvallen sterk verbeteren. Dankzij het aanpassen van het voedingspatroon en het gebruik van bepaalde supplementen kunnen mensen baat hebben en minder klachten ervaren.

 

Reuma/reumatoïde artritis

Voor mensen met reuma geldt dat een gezonde gevarieerde voeding heel belangrijk is. Ook het reumafonds schrijft dat inname van gezonde vetten en vitamine D kunnen bijdragen aan de gezondheid. Te veel koffie kan juist klachten verergeren.

Met gezonde voeding en een gezond gewicht kun je de wereld net iets beter aan. Door de ontstekingen in je lichaam heb je een hoger energieverbruik maar daardoor heb je ook een grotere behoefte aan vitamines/mineralen, je lichaam is de hele tijd aan het vechten. Daarom kan het soms nodig zijn om supplementen te gebruiken die daarop zijn afgestemd.

Wil jij je klachten verminderen met een gezonde leefstijl? Stuur ons dan vrijblijvend een berichtje.

 

Colitis Ulcerosa

Bij Colitis Ulcerosa zijn er verschillende fases, zogenoemde opvlammingen of exacerbaties, gevolgd door de herstelfase oftewel remissie. Bij elke fase heb je een andere voedingsbehoefte.

Bij een ontsteking of exacerbaties fase is er extra behoefte aan energie en eiwit en extra vitamines, meer vochtinname en eventueel elektrolyten. Bij klachten en complicaties kan ondervoeding ontstaan dus moet daar extra aandacht voor zijn, om zo sterk genoeg te worden en goed te herstellen. Vaak is een verminderde eetlust een lastige bijkomstigheid en moeten we creatief gaan kijken naar praktische oplossingen voor wat wel gaat en wat u nog wel lust.

Bij de remissie moeten tekorten aan nutriënten aangevuld worden met als basis een voedingsrichtlijn volgens ‘Richtlijnen Goede Voeding’.

 

Maagzweer

Wat mag je eten bij een maagzweer, zweer in de twaalfvingerige darm of een breuk in het middenrif? Wat verergert de klachten, maar bovenal wat vermindert de klachten? Daarnaast speelt stress vaak een grote rol, of de bacterie Helico bacter pylori. Daarom is een behandeling in overleg met een internist of huisarts essentieel.

De klachten kunnen door bepaalde voedingsmiddelen verergeren, dit kan heel persoonlijk zijn. Daarom is het verstandig op een voedingsadvies op maat voor u te bepalen. Als u zomaar producten gaat elimineren en weglaten, loopt u risico op tekorten aan voedingstoffen. Het is dan ook verstandig om samen met een van onze diëtistes een voedingsplan op maat op te laten stellen.

 

Crohn

Bij Crohn geldt dat een gezonde gevarieerde voeding heel belangrijk is,</ soms kan het bij een exacerbatie of opvlamming nodig zijn om extra energie- en eiwit verrijkte voeding in te nemen. Ook kan het gebruik van supplementen tekorten aanvullen. Meestal gebeurt dit op basis van bekende gegevens zoals de locatie van het deel van de darmen dat ontstoken is en in overleg met de arts

Soms worden klachten als verminderde eetlust gemeld, problemen met de vertering van vet, melksuikers/lactose en bij verteringsproblematiek is kan er gekozen worden voor (tijdelijke) drink- of sondevoeding.

 

Anemie/Bloedarmoede

Bij een laag ijzergehalte in het bloed, een te laag HB (Hemoglobine) of een te laag ferritine voelt u zich vaak vermoeid, de rode bloedcellen hebben voldoende ijzer nodig om zuurstof in uw bloedbaan te verplaatsen. De eerste oplossing waaraan wordt gedacht is om staaltabletten te gebruiken, maar daar hebben veel mensen bijwerkingen van zoals obstipatie. U kunt met het juiste voedingsadvies uw bloedwaardes verbeteren.

Bij ons krijgt u een voedingsrichtlijn; wat u het beste kunt eten, de hoeveelheid en ook welke voedingsmiddelen u wel en niet kunt combineren.

Om een voorbeeld te geven: volkorenbrood met appelstroop bevat veel ijzer, neemt u daarbij Vitamine C zoals een sinaasappel dan wordt dit ijzer extra goed opgenomen maar neemt u een glas melk dan remt dit juist de opname van ijzer. Ook koffie en thee kunnen de opname van ijzer verminderen. Zo zijn er nog meer tips om gewoon met voeding uw ijzer op te krikken.

 

Sportvoedingsadvies

Het verbeteren van uw sportprestaties begint bij uw voeding, door een passend sportvoedingsadvies toe te passen zult u beter presteren.

De juiste balans tussen bewegen en voeding zorgt voor betere sportprestaties, meer kracht, een beter uithoudingsvermogen en sneller herstel na inspanning. Met een gebalanceerde basisvoeding, bestaande uit onder andere groenten, fruit, graanproducten, vlees en zuivel, is het voor iedere sporter mogelijk voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Bent u (top)sporter en wilt u:
• Uw sportprestaties verbeteren.
• Langer op een intensief niveau kunnen trainen.
• Sneller herstellen na een zware inspanning.
• Klachten voorkomen?

Een sportvoedingsadvies op maat kan u daarbij helpen. Wij stellen een individueel voedingsschema voor u op met voldoende voedingsstoffen dat helemaal is afgestemd op uw inspanningen. Wij weten precies wat u nodig heeft om klachten te voorkomen. Energie, koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen en vocht zijn allemaal belangrijke factoren om optimaal te kunnen presteren. Wij kunnen u er alles over vertellen.

 

Gewichtshandhaving of afvallen

Soms is gewichtshandhaving of afvallen belangrijk om in een bepaalde gewichtsklasse te vallen. Wij helpen u daar graag bij. Ook advisering rondom het verhogen van spiermassa en het verlagen van uw vetpercentage behoort tot de mogelijkheden. Door een 4-punts huidplooimeting bepalen wij uw lichaamsvetpercentage.

Dieetfit begeleidt met veel succes (top)sporters op weg naar een sportieve prestatie. Hardlopers, wielrenners, volleyballers, roeiers. Ook u helpen we graag! Naast advies op maat geven we voorlichting over sportvoeding aan sportverenigingen en sportteams

Neem vrijblijvend contact met ons op.

 

Voeding bij zwangerschap en borstvoeding

Zwanger worden, zwanger zijn en borstvoeding geven is niet voor iedereen vanzelfsprekend en het vraagt veel van je lichaam.

Om zwanger te kunnen raken kan het soms nodig zijn om je vruchtbaarheid te verbeteren bijvoorbeeld door gewicht te verliezen of juist aan te komen. Een te hoog BMI kan zorgen voor meer testosteron in het lichaam wat je vruchtbaarheid vermindert. Soms wordt gewichtsverlies zelfs geëist door gynaecologen bij het starten van een ivf-traject. Als je zwanger wil raken heeft je lichaam behoefte aan extra foliumzuur. Als je eenmaal zwanger bent kun je als doel hebben niet meer aan te komen dan nodig is.
Ook vrouwen met zwangerschapsdiabetes begeleiden we zodat zowel moeder als kind gezond blijven.

 

Afvallen na de zwangerschap met of zonder borstvoeding

Tijdens de zwangerschap slaat het lichaam extra vet op. Superhandig van de natuur om zo je kindje te kunnen voeden, maar wat als borstvoeding niets voor jullie is of het niet wil lukken. Als je dan je oude kledingmaatje weer aan wilt en niets past? Dan baal je als een stekker! Uiteindelijk val je meestal wel weer af maar soms valt het erg tegen en blijven de zwangerschapskilo’s ‘plakken’. Dan kan een voedingsadvies op maat jou helpen om net even wat sneller af te vallen terwijl je tegelijk gewoon goed voor je lijf zorgt.

Wil je borstvoeding geven maar ook je overtollige kilo’s kwijtraken? Dan wil je dit natuurlijk op een verantwoorde manier aanpakken. Door met gezonde, volwaardige voeding aan de slag te gaan komt je kindje niets tekort en val je gestaag af. Ook tijdens het geven van borstvoeding kan het zo zijn dat je toch niet afvalt, ondanks dat het produceren van borstvoeding zo’n 500 kcal per dag extra kost. Hoe dit kan leggen we je graag uit na het analyseren van je voeding.